MIÓD – Płynne Złoto w Starożytnych Czasach…

Już w starożytnym Egipcie, miód był wykorzystywany na wiele sposobów – np. do balsamowania, jako afrodyzjak, czy też jako kosmetyk.
Miodu używano do kąpieli w połączeniu z oślim mlekiem oraz jako okładów do twarzy również w połączeniu z mlekiem – na „wiecznie” młodą i piękną skórę.
Miód od wieków nazywany jest „płynnym złotem” ze względu na swoje korzystne właściwości dla ciała i organizmu człowieka.

Obecnie można znaleźć (nawet w Internecie) różne sprzeczne informacje na temat miodu – niektórzy twierdzą, że miód jest bardzo zdrowy, a inni nawet, że miodu należy unikać. Natomiast myślę, że najlepszym sposobem na to, aby dowiedzieć się, czy miód działa dla nas korzystnie, czy też nie – jest po prostu samodzielne przetestowanie go na sobie i obserwowanie reakcji swojego organizmu.

Bardzo ważną rzeczą jest ogólnie zwracanie uwagi na to, jaki miód się kupuje – w sklepach (zwłaszcza w „sieciówkach”) bardzo często w ofercie jest miód sztuczny (mocno przetworzony), który ma niewiele wspólnego ze zdrowiem, a wręcz rzeczywiście może być szkodliwy lub po prostu bezwartościowy dla naszych organizmów. Dlatego warto zwracać uwagę na etykiety na słoikach i kupować  miód przede wszystkim pochodzący od pszczelarzy, z prywatnych pasiek, a nie z jakichś „fabryk”, gdzie są mieszane miody z różnych stron świata, przetwarzane…

Od Dzieciństwa Na Miodzie…

W Internecie można czasem spotkać informacje, że dzieciom nie powinno się podawać miodu do spożycia… Hmm… Czy tak rzeczywiście jest?

W czasach swojego dzieciństwa, mój dziadek miał kilka uli z pszczołami, dzięki czemu miałem okazję zaobserwować, jak dba o pszczoły, jak „produkuje” miód i przede wszystkim miałem okazję obżerać się tym pysznym miodem. Wtedy uwielbiałem jeść głównie chleb z masłem i miodem.

Po latach, kiedy mój dziadziu stawał się coraz starszym facetem i już w pewnym momencie nie miał siły zajmować tą „działalnością”, rezygnując z hodowli pszczół – u mnie w domu „zapomnieliśmy” na lata o miodzie (nie kupowaliśmy, nie spożywaliśmy).

Kilka lat temu z kolei, kiedy zaczęliśmy coraz mocniej zwracać uwagę na to, jak wiele (a w zasadzie większość) produktów „spożywczych” jest szkodliwych dla ludzi, ile z nich jest tak naprawdę trucizną, bo producenci, korporacje… dodają do nich różnego rodzaju świństwa – substancje szkodliwe dla nas… jak dotarło do nas, że cukier, którego używaliśmy przez lata jest również niesamowitą trucizną dla organizmu człowieka i należy go używać jak najmniej – zaczęliśmy szukać alternatyw dla cukru i w zasadzie w ostatnich latach dopiero „przypomnieliśmy” sobie o miodzie, którego zwłaszcza w 2018 i w 2019 sporo „poszło” w rodzinie… 🙂 

Używamy go głównie do słodzenia herbat, kaw…, ale również świetnie się sprawdza np. w postaci napoju (woda, miód, wyciśnięty sok z cytryny) w upalne dni. W zimie z kolei bardzo lubimy pić „świeży” imbir i suszone goździki oraz cynamon zalane wrzącą wodą, do których później (jak woda trochę ostygnie) dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i miód. Świetnie działa to przeciw przeziębieniom, rozgrzewa w chłodne dni…

Właściwości Miodu

Miód działa na nasz organizm na wiele sposobów i oczywiście zależy to też od tego, jakiego miodu używamy.  Natomiast ogólnie lista korzystnych właściwości miodu jest spora – miód np. uodparnia nasz organizm na infekcje/choroby, oczyszcza organizm z toksyn, działa moczopędnie i uspokajająco, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe, działa wykrztuśnie…

U mnie w rodzinie nie przepadamy (jeśli chodzi o smak) za miodami ciemnymi – czyli głównie za miodem spadziowym i gryczanym…, ale jak się okazuje – najzdrowsze miody, to te właśnie najciemniejsze, bo zawierają najwięcej antyoksydantów – na pierwszym miejscu w tej kwestii jest miód spadziowy.
My kupujemy przeważnie miody o jasnej barwie (miód wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, z mniszka lekarskiego…), aczkolwiek zwłaszcza na jesień i w zimie, kiedy jesteśmy narażeni najmocniej na przeziębienia, choroby… może jednak warto „przeprosić się” z gorszym (dla nas gorszym) smakiem i jednak też dołączyć do swoich zapasów miód spadziowy i gryczany (czasem to robimy, ale prawdę mówiąc – bardzo rzadko).

Wiele Miodów… Ale Które Wybrać?

Na rynku jest dość sporo różnych rodzajów miodu, ale czym się tutaj sugerować przy wyborze (zwłaszcza jeśli jeszcze nie używałeś/aś żadnego)?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na te 3 elementy:

  1. Kupować miód pochodzący od pszczelarzy/z pasiek, a nie z firm, które robią jakieś „dzikie” mieszanki i nie wiadomo co… bo te „kombinowane”, sztuczne miody mogą być bezwartościowe dla naszych organizmów, czy też wręcz nawet szkodliwe – czyli sprawdzaj etykiety na słoikach, czy miód pochodzi z jakiejś pasieki, czy nie…
  2. Smak miodu – jeśli nie mieli Państwo możliwości posmakować danego rodzaju miodu, to warto sobie kupić najpierw mały słoik danego miodu i sprawdzić, czy dany smak będzie Wam odpowiadał. Jak zostało wspomniane powyżej – najzdrowsze miody, to te najciemniejsze (spadziowy, gryczany), ale jeśli ten smak nie przypadnie do gustu, to czy warto się „katować”? – czy na dłuższą metę będziecie Państwo używać regularnie miodu który w smaku Was „odpycha”, czy może lepiej wybrać inny, który będzie dla Was pyszny i zarazem też będzie niósł za sobą korzyści zdrowotne (chociaż może trochę mniejsze niż inny? Warto zadać sobie te pytania…
  3. Właściwości miodu – każdy rodzaj miodu ma swoje inne właściwości, działa lepiej na coś innego… dlatego warto się zastanowić, w jakim celu kupujemy miód – czy np. pod kątem pozbycia się konkretnych dolegliwości, czy po prostu szukamy zamiennika dla cukru, czy chcemy zwiększyć odporność organizmu itd.

Oto główne właściwości kilku przykładowych rodzajów miodu:

  • Miód Wielokwiatowy – jeden z najpopularniejszych miodów dostępnych w sklepach i najchętniej kupowany. Działa on jak naturalny antybiotyk, blokuje rozwój bakterii, wzmacnia układ odpornościowy. Wspomaga walkę z alergiami, przydatny w przypadku problemów z sercem i anemią. Z reguły o jasnej barwie, aczkolwiek w zależności od pory roku, może różnić się barwą, ponieważ miód wielokwiatowy możemy też podzielić, na miód wiosenny, letni, jesienny, kiedy to pszczoły zbierają nektar z różnych kwiatów kwitnących w tych konkretnych porach roku.
  • Miód Akacjowy – używany w celu zwiększenia odporności organizmu oraz w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku przewlekłego zmęczenia i wyczerpania organizmu. Przydatny również w przypadku zaburzeń układu pokarmowego.
  • Miód Lipowy – charakteryzuje się przede wszystkim właściwościami uspokajającymi, napotnymi oraz przeciwgorączkowymi. Działa jak naturalny antybiotyk, ma działanie wyksztuśne, łagodzi kaszel przy przeziębieniu.
  • Miód Rzepakowy – korzystnie działa dla osób z chorobami serca oraz z zapaleniem górnych dróg oddechowych. Miód ten jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, wzmacnia również odporność organizmu, dlatego warto go spożywać nawet jak się nie ma wspomnianych wcześniej dolegliwości.
  • Miód Spadziowy – duża aktywność antybiotyczna, działanie moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne, dezynfekujące. Miód spadziowy wspomaga leczenie chorób układu oddechowego.
  • Miód Gryczany – wzmacnia naczynia krwionośne, przydatny w zaburzeniach na tle nerwowym i w osłabieniu pamięci. Przydatny w leczeniu miażdżycy oraz schorzeń układu krążenia.

Jak Sprawdzić, Czy Dany Miód Jest Naturalny?

Istnieje bardzo prosta metoda, którą każdy może wykorzystać w swoim domu, aby sprawdzić zakupiony miód, czy na pewno jest on naturalny (wartościowy dla naszego organizmu), czy sztuczny – bezwartościowy… a można to zrobić w taki sposób:

Kojarzycie Państwo np. z filmów, jak poszukiwacze złota, wypłukiwali z piasku/błota grudki złota na rzece w metalowych misach?
Podobnie można sprawdzić, czy miód jest naturalny. Wystarczy nałożyć do szklanej miski np. łyżeczkę miodu, który chcemy sprawdzić, nalać trochę zimnej wody i zacząć energicznie potrząsać miską w jedną i drugą stronę tak. Trzeba tak robić przez średnio kilka minut… i jeśli na dnie miski pojawi nam się wzór w kształcie „plastra miodu”, to znaczy, że miód jest naturalny, wartościowy… jeśli nie pojawi się taki wzór, to znaczy, że raczej nie ma sensu danego miodu spożywać, bo nic dobrego nie wniesie on do naszego organizmu…

monsterid

BLOG uŁukasza uLukasza.pl

Misją tego bloga jest przede wszystkim pomoc ludziom w zrozumieniu tego, co się tutaj dzieje (w Polsce, na świecie), budowanie świadomości w ważnych aspektach, w których większość społeczeństwa jest totalnie zagubiona lub też ogłupiona przez lata propagandy medialnej, politycznej (sponsorowanej przez duże korporacje)... pomoc w odzyskaniu, czy też utrzymaniu zdrowia dzięki przekazywanej wiedzy na blogu www.uLukasza.pl Zapraszamy do obserwowania bloga, komentowania naszych artykułów i udostępniania linków do tych artykułów (które są dla Was wartościowe) w mediach społecznościowych...

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *