Muchomor Czerwony. Trujący Grzyb Czy Ktoś Coś Tutaj Ukrywa Przed Ludźmi?

Muchomor czerwony, czyli „Amanita Muscaria” (łacińska nazwa) przedstawiany jest przez wielu ludzi, jako grzyb trujący, ale czy rzeczywiście tak jest? – nie do końca. Jest to tylko część prawdy.

Ja od dziecka byłem nastawiany w kwestii tego grzyba przez rodzinę, najbliższe otoczenie, że to jest grzyb niejadalny/trujący. Teraz jak można zauważyć w Internecie (np. w mediach społecznościowych), większość ludzi nadal tak myśli, mają takie przekonanie, natomiast temat muchomora czerwonego jest bardzo ciekawy, intrygujący.
Wielu śmieje się w Internecie, że ten „grzyb jest jadalny, ale tylko jeden raz”… Więc jak jest naprawdę, o co chodzi z tym grzybem?

Muchomor czerwony (amanita muscaria) – grzyb jadalny, czy niejadalny?

Amanita muscaria jest grzybem jadalnym POD WARUNKIEM, że przygotuje się go w odpowiedni sposób do spożycia. Czyli trzeba go wygotować kilka razy (4-5 razy) i za każdym razem wylać wodę z gotowania, po czym można go bezpiecznie spożywać. Z ekonomicznego punktu widzenia – nie ma to oczywiście sensu, jeśli mamy inne (uznawane za jadalne) grzyby w lesie oraz ogólnie mamy co jeść.
Natomiast warto o tym pamiętać na wypadek trudnych czasów, gdzie byłby problem z pozyskiwaniem żywności, a mielibyśmy „pod nosem” te grzyby.

Czy zjedzenie surowego muchomora czerwonego, spowoduje śmierć?

Osobiście nie słyszałem o takich przypadkach, aby ktokolwiek umarł po zjedzeniu surowego muchomora czerwonego i jeśli w ogóle takie przypadki mają miejsce na świecie, to zapewne są one sporadyczne… natomiast można się nabawić bardzo nieciekawych „efektów specjalnych” 😉 w postaci biegunki, wymiotów itd. – mowa tutaj oczywiście o ludziach niedoświadczonych, bo są np. szamani, gdzie niektórzy z nich zjadają te grzyby również w postaci surowej i oni nie mają tych nieprzyjemnych dolegliwości, ale nie jest to bezpieczna „zabawa” dla „Kowalskiego” bez wiedzy w tym temacie.

Bardzo ważnym elementem jest tutaj taka kwestia, że jeśli nie mamy oczyszczonej wątroby, a także ogólnie organizmu z pasożytów (czego większość ludzi nie robi i nie zdaje sobie z tego sprawy, że mają pasożyty w swoich organizmach), to zjedzenie muchomora czerwonego, będzie problemem, ponieważ zabija on pasożyty w organizmie i uwalnia się tak dużo toksyn w krótkim czasie, iż można się bardzo źle czuć lub nawet właśnie umrzeć, bo organizm nie będzie wstanie ich wydalić…

Amanita Muscaria – czy coś WIELKIEGO kryje się za tym grzybem?

Ogólnie w Polsce na temat tego grzyba jest bardzo cicho w kwestii dobroczynnego jego działania itp., natomiast jak się okazuje – muchomor czerwony już wiele lat temu był wykorzystywany na świecie np. jako symbol świąt (bańki choinkowe w kształcie muchomora, kartki świąteczne z muchomorami…). Muchomora czerwonego można znaleźć na „całym świecie” w starych pismach, w księgach, na malowidłach w świątyniach, czy też w postaci posągów, muchomor pojawia się też w bajkach itd.

Jest tego wszystkiego mnóstwo, aż dziw bierze, iż jest ten temat przemilczany w mediach głównego nurtu.
…a skoro tak się dzieje, to warto zadać sobie pytania – dlaczego tak jest? Dlaczego „nikt” nie podejmuje się tego tematu, tylko rzuca się powierzchownymi stwierdzeniami, że jest to grzyb niejadalny?

Muchomor Czerwony to duża sprawa…

Jedzenie wysuszonego w odpowiednich warunkach muchomora czerwonego (ma tutaj znaczenie temperatura oraz to, czy suszy się go w cieniu, czy na słońcu…), może spowodować np., że otworzy się nam tzw. trzecie oko (które większość ludzi ma zamknięte w wyniku np. obrzędów religijnych). To powoduje, że człowiek widzi/dostrzega o wiele więcej, ma znacznie lepsze połączenie z najwyższą energią (wielu nazywa ją Bogiem).

Ma to oczywiście swoje pozytywne, jak i negatywne skutki. Warto się zastanowić, czy np. dostrzeganie dusz zmarłych ludzi, widzenie energii osób żywych, po której wiesz, czy ktoś jest zdrowy czy chory (gdzie większość ludzi jest w nieciekawym stanie) itd. będzie czymś dobrym, korzystnym dla ciebie, czy wręcz czymś, co będzie ciebie niszczyło psychicznie. Poza tym ten wyższy poziom świadomości, energii… zwraca uwagę „ciemnych sił” na twojej osobie – możesz stać się celem ich ataków, jak również twoi najbliżsi (dlatego nie jest to polecane głównie osobom w związkach, które mają małe dzieci)…

To są takie aspekty, które dla wielu pewnie brzmią jak „science-fiction”…

Efekty spożywania muchomora czerwonego są różne i zależą one od wielu czynników – np. od stosowanych dawek (mniejsze dawki działają bardziej pro zdrowotnie, większe dawki „halucynogennie”…), od tego w jakich warunkach i jak długo grzyby były suszone/przechowywane, gdzie rosły itd. (moc muchomora zależy od różnych czynników i moc każdego zjadanego muchomora może być na zupełnie innym poziomie), od wcześniejszego przygotowania się do „ceremonii” jego spożywania (oczyszczenie organizmu, zmiana odżywiania się przynajmniej na kilka dni przed spożyciem muchomora, zmiana nastawienia „do życia”) itd.

Muchomor Czerwony ma moc uzdrawiania

Już pomijając te kwestie powyżej wspomniane – amanita muscaria (muchomor czerwony) ma właściwości uzdrawiające.

Ten grzyb jest bardzo pomocny w przypadku boreliozy, jaskry, stwardnienia rozsianego, skurczy, paraliży, bólu kręgosłupa i stawów, parkinsona, astmy, depresji, autyzmu, nerwicy, bezsenności itd. – lista jest tutaj spora, w jakich przypadkach może pomóc nam muchomor czerwony – uzdrowić nas…

Warto oglądnąć np. te 2 materiały wideo, aby zrozumieć, dowiedzieć się trochę więcej na temat tego grzyba:

Warto również pamiętać, że muchomor czerwony jest, jak to jedna sieć sklepów reklamuje się: „(…) nie dla idiotów”.
…bo mimo wielu dobroczynnych właściwości tych grzybów, nierozsądne ich stosowanie bez przygotowania się (oraz samych grzybów), może źle się skończyć dla człowieka. Tak więc jeśli kiedykolwiek zdecydujesz się na „przygodę” z tym grzybem – najpierw warto zgłębić dokładniej wiedzę na jego temat, na temat dawkowania, suszenia/przygotowania go do spożycia, jak również samodzielnego przygotowania się do spożywania muchomora czerwonego.

Ten artykuł absolutnie nie zachęca do spożywania muchomora czerwonego – zwraca jedynie uwagę na pewne szczegóły. Natomiast każdy, kto zechce spożywać te grzyby, musi pamiętać, że robi to na własne ryzyko (dlatego warto zdobyć jak największą wiedzę w tym temacie, zanim się podejmie decyzję, czy warto, czy lepiej trzymać się od tego z daleka).

monsterid

BLOG uŁukasza uLukasza.pl

Naszą misją jest pomoc ludziom w zrozumieniu tego, co się tutaj dzieje, budowanie świadomości w ważnych aspektach, w których większość społeczeństwa jest totalnie zagubiona lub też ogłupiona... pomoc w odzyskaniu, czy też utrzymaniu zdrowia dzięki przekazywanej wiedzy na naszym blogu www.uLukasza.pl oraz dzięki produktom, które staramy się dobierać do naszego sklepu www.Sklep.uLukasza.pl tak, aby były pomocne na różnych płaszczyznach (do stosowania wewnątrz organizmu, aby np. pozbyć się trucizn, toksyn z organizmu i odzyskać zdrowie..., czy też do poprawiania własnej kondycji i przez to również ogólnego samopoczucia). Zapraszamy do obserwowania naszego bloga, udostępniania i komentowania naszych artykułów...

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *